Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z cukinią

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 1/2 kg
ziemniaki 7-8 szt
cukinia 2 szt
czosnek 4 ząbki
cebula
przecier pomidorowy 1 kartonik
mozarella 1 kulka
oregano
papryczka chilli 1/2
sól, pieprz
cukier łyżeczka
oliwa
ser żółty 200 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z cukinią

Na patelni podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy, solą, pieprzem, mieszamy i chwilę podsmażamy razem.

Następnie dodajemy posiekaną papryczkę chilli, przecier pomidorowy i łyżeczkę cukru i dusimy razem ok. 5-7 minut.

Na dnie skropionego oliwą naczynia do zapiekania układamy warstwę cienkich plasterków ziemniaków i cukinii (należy je delikatnie posolić) a następnie warstwę mięsa.

Każdą warstwę mięsa posypujemy startym żółtym serem oraz kawałkami mozarelli.

Na wierzchu układamy bardzo cieniutkie plasterki ziemniaków tak by na siebie zachodziły, posypujemy startym żółty serem i kawałkami mozarelli oraz oregano. Na wierzchu skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 160ºC piekarnika na około godzinę. Na ostatnie 10 minut można zwiększyć temperaturę piekarnika jeśli lubimy bardziej przyrumienioną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa1 20.02.2011 23:12
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak