Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk a la pastrami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk
brązowy cukier
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
czosnek
jałowiec
kolendra
Papryka słodka mielona Prymat
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk a la pastrami

SKŁADNIKI: 2 piersi z indyka ze skórą. Marynata: 100 g brązowego cukru, 100 g soli morskiej, 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka nasion gorczycy, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 1 łyżka rozgniecionych jagód jałowca, 1 i pół litra wody. Sucha panierka: 1 łyżka mielonych nasion kolendry, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka granulowanego czosnku, 1 łyżka cebuli w proszku, 2 łyżki suszonego tymianku.

SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszać składniki marynaty. Zagotować, a następnie przestudzić i zalać nią mięso. Ostawić w chłodne miejsce na minimum 48 godzin. Wymieszać składniki panierki. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć na papierowym ręczniku. Natrzeć je dokładnie panierką. Owinąć w kilka warstw folii aluminiowej i piec w piekarniku przez około 3 godziny w temperaturze 170 stopni. Kiedy mięso jest kruche i miękkie wyjąć. Pastrami można podawać na ciepło lub zimno pokrojone w cienkie plasterki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 12.05.2012 21:31
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak