Sposób przygotowania

Zagotować mleko z tłuszczem i solą. Włożyć płatki i zagotować mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, przykryć, wstawić do piekarnika i zmniejszyć ogień. Ser zetrzeć na tarce o małych otworach, jajo umyć, rozbić, a koperek drobno posiekać. Składniki te dodać do ciepłych płatków, osolić i dobrze wymieszać. Tacę emaliowaną wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę i rozsmarować na grubość 2 cm, a następnie wstawić do lodówki aby stężała.Zastudzoną masę, krótko podgrzać aby łatwiej odchodziła od blachy, wyłożyć na stolnice i krajać pasy szerokości 2,5 cm i 8 cm długości. Uformowane krokiety panierować w jaju oraz bułce tartej i smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu, tak aby były w nim do połowy zanurzone. Usmażone włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pomysłowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !