Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jaja 2 sztuki
sól do smaku
mąka ok 15 dag
mieszakna dowolnych grzybów 70 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
masło 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
śmietana 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym

Ziemniaki po obraniu należy umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, delikatnie posolić i gotować przez około 30 minut. Następnie po wyjęciu z wody należy je jeszcze gorące przecisnąć przez praskę i odstawić aż przestygną. Gdy będą już zimne należy zagnieść je z mąką, solą i jajkami. Z powstałego ciasta formować kluski. Wrzucać je na gotujący się, delikatnie posolony wrzątek, gdy wypłyną na wierzch( około 3 minuty gotowania) wyjąć je na sitko, zahartować zimną wodą i odstawić aż odciekną. Oczyszczone grzyby pokroić w plasterki i obgotować. Cebulę wraz z czosnkiem posiekać, poddusić na masełku. Dodać grzyby, odsmażyć, następnie dodać śmietanę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodać posiekaną zieleninę. Kluski można podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Podawać je z sosem grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 22.12.2013 08:04
chętnie takie zrobię
ben-ka 21.12.2013 18:03
Mnie takie jedzonko bardzo by smakowało,uwielbiam kluchy:)
Betka 07.12.2012 00:04
doskonałe;)
IKrakowianka 08.08.2012 22:12
lubię takie dania
tomek18 30.10.2011 20:01
super
IZABELA29 18.10.2011 10:09
pyszny obiad
cukiereczek 20.05.2011 09:38
super
madagaskar 15.03.2011 18:16
mniam mniam
anna186 11.10.2010 07:02
mniam
Katarzyna/kate1980 10.10.2010 13:22
super przepis od razu dodaję do ulubionych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak