Sposób przygotowania

Ziemniaki po obraniu należy umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, delikatnie posolić i gotować przez około 30 minut. Następnie po wyjęciu z wody należy je jeszcze gorące przecisnąć przez praskę i odstawić aż przestygną. Gdy będą już zimne należy zagnieść je z mąką, solą i jajkami. Z powstałego ciasta formować kluski. Wrzucać je na gotujący się, delikatnie posolony wrzątek, gdy wypłyną na wierzch( około 3 minuty gotowania) wyjąć je na sitko, zahartować zimną wodą i odstawić aż odciekną. Oczyszczone grzyby pokroić w plasterki i obgotować. Cebulę wraz z czosnkiem posiekać, poddusić na masełku. Dodać grzyby, odsmażyć, następnie dodać śmietanę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodać posiekaną zieleninę. Kluski można podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Podawać je z sosem grzybowym.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super przepis od razu dodaję do ulubionych
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    anna186

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    madagaskar

    mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    super
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszny obiad
  • 1
    original
    Opublikowano

    tomek18

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    lubię takie dania
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    doskonałe;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Mnie takie jedzonko bardzo by smakowało,uwielbiam kluchy:)
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    chętnie takie zrobię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !