Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki waniliowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
zmielone migdały 10 dag
masło 15 dag
cukier 10 dag
laska wanilii
cukier puder 5 dag
cukier waniliowy 1 torebka
żółtko jajek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki waniliowe

Miękkie masło Utrzeć na puszystą masę z dodatkiem cukru. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, miąższ dodać do utartego masła razem z żółtkami i zmiksować na jednolita masę. Wsypać mąkę, zmielone migdały i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować trzy wałeczki o średnicy około 2 cm. Zawinąć w folię i chłodzić przez godzinę w lodówce. Wałeczki z ciasta pokroić w plasterki grubości ok. 1,5 cm, rękami oprószonymi mąką zrolować je na małe różki, ułożyć na natłuszczonej blasze i piec ok. 15 min w temp. 180 stopni. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. Jeszcze gorące różki obtoczyć w tej mieszance i odstawić do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 02.03.2011 09:09
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak