Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pikantny chłodnik jabłkowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka
2 łodygi selera
por
szalotka
kalafior 10dag
bulion drobiowy 1l
śmietana 12 proc 100ml
łyżka łagodnego curry
sok i skórka z cytryny
chili
oregano
sól
pieprz
olej 2 łyżki
jabłko kwaśne 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: pikantny chłodnik jabłkowy

Filet pokrojony w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy skórką , imbirem, solą i pieprzem. Schładzamy ok 30 min. Jabłka obrane pokrojone w kostkę i por pokrojony w talarki a seler i szalotkę należy posiekać. W garnku rozgrzać olej, włożyć jabłka, por, szalotkę, seler i posypać curry. Smażymy 2-3 min. Podlewamy szklanką bulionu i dusimy aż do rozpadu jabłek. włożyć filet i kalafior. Wlewamy następnie resztę bulionu i gotujemy ok 20 min. Dodajemy śmietanę, chili, oregano, sól i pieprz i schładzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 13.01.2011 19:59
Chłodniki dobre w letnie upały
Magdalena80 08.10.2010 14:27
uwielbiam chłodniki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak