Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowy ze śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
cukier drobny 15 dag
sól
gotowa masa makowa 25 dag
mąka 10 dag
proszek do pieczenia łyżka
kremówki 0.5 litr
cukier waniliowy
masa marcepanowa 20 dag
mak 3 łyżka stołowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy ze śmietaną

Białka ubić z solą na pianę. Dodać żółtka, cukier mąkę z proszkiem do pieczenia i masę makową. Ciasto wymieszać włożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy i śred. 26 cm. PIec ok. 35 min- 180 stopni. Wyjąć ostudzić, przekroić w poprzek na pół. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Masę marcepanową pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć nim dolny krążek ciasta, rozsmarować na nich połowę bitej śmietany, przyjryć drugim krążkiem ciasta, rozsmarować na wierzchu i bokach resztę śmietany, posypac makiem. Smacznego;)))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak