Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

likier śmietankowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

500 ml śmietany słodkiej
100 ml śmietany kwaśnej
1 szklanka spirytusu
pół pomarańczy ze skórką
1,5 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
cytryna 1 szt.
rum 60 ml

Przepis i sposób przygotowania na: likier śmietankowy

Śmietany zagrzać z cukrami (nie gotować), dodać sparzone owoce i pokrojone na duże kawałki, dodać rum i spirytus.
Wlać wszystko do szklanego naczynia ze szczelnym zamknięciem, zostawić na 2 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu, codziennie wstrząsając. Następnie zostawić na 3 tygodnie w spokoju, po 3 tygodniach przefiltrować i przelać do butelek. Pozostawić na 1-2 miesiące im dłużej stoi tym lepsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak