Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banana bread z kokosem i limonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
wiórki kokosowe szklanka
cukier 3/4 szkl
sól 1/2 łyzeczki
jajko 2
masło 60g
jogurt naturalny 1/3 szkl
rum 3 łyzki
sok z limonki 1,5 łyżki
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Banana bread z kokosem i limonką

W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki (mąkę, kokos, cukier, sodę i sól). Banany obieramy ze skórki, dajemy do drugiej miski razem z sokiem z limonki i rozgniatamy widelcem na jednolitą, gładką papkę. Do bananów dodajemy jajka, jogurt, rum, roztopione masło i energicznie mieszamy. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do chwili, aż wszystkie składniki się połączą. Nie należy się przejmować, że ciasto ma grudkowatą strukturę.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Papier delikatnie smarujemy olejem. Wierzch ciasta posypujemy kokosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).
Moj ma kolor żółty bo taki kokos - barwiony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 04.05.2012 13:23
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak