Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ligawa w sosie śliwkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ligawy wołowej 0,5 kg
sól, cukier, pieprz do smaku
olej
suszone śliwki 10 dag
4 połówki brzoskwiń z puszki
4 łyżki żurawiny
kluski 1 kg
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ligawa w sosie śliwkowym

Mięso natrzyj solą, cukrem, pieprzem. Obficie posyp przyprawą do piernika i odstaw na dobę. Następnego dnia mięso skrop olejem, podlej szklanką wrzątku i wstaw do piekarnika i piec 15 minut w temp.200. Następnie zmniejsz temp. do 180 i piecz jeszcze 70 minut. W trakcie skrapiaj mięso wytwarzającym się sosem.
Śliwki zalej niewielką ilością wody i gotuj, aż się rozpadną, przetrzyj przez sito.
Gotowe mięso wyjmij, wywar przecedź, wymieszaj z sosem śliwkowym. Dopraw do smaku, zagotuj. Połówki brzoskwiń napełnij żurawiną. Zagrzej kluski śląskie. Pieczeń podawaj z sosem i brzoskwiniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 29.10.2011 21:00
Fajne!
jeta72 23.06.2011 21:20
ciekawy przepis
Krystyna32 02.06.2011 08:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak