Sposób przygotowania

Przygotować kapustę;
Ostrym nożem wyciąć cały głąb, kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wodą i wstawić na ogień .. oparzone stopniowo liście zdejmować i odkładać na bok..
Do wody po kapuście dodać 2-3 łyżki octu i włożyć na ok 10 min wszystkie liście.
Obgotowane ostrożnie wyjąc i wystudzić.

przygotować nadzienie;
Ryż ugotować w 1l. wody, wystudzić, dodać mięso jajka i przyprawy, dobrze wymieszać.
Wcześniej przygotowane liście nadziewać nadzieniem, zwijać ciasno i ukladać w żaroodpornym naczyniu lub prodiżu.
Skropić 4-5 łyżkami oleju i podlać ok 3/4 szkl wody.
Przykryć gołąbki pozostałymi listkami i zapiekać ok 1 godzinę.

przygotować sos;
koncentrat rozmieszać z ok pół szkl wody, dodać przyprawy i zagotować, śmietanę wymieszać z mąką i dodać do gotującego się sosu..

Gołąbki podawać polane sosem

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    rosik93

    Uwielbiam takie gołąbki w sosie pomidorowym
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    ja też
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Moje ulubione!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Mniamusne!
  • 0
    th23
    Opublikowano

    ttrytka

    gołąbki, ulubione danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !