Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kartoflanka z grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 6 sztuk
cebula biała 1/2 szt.
por 1/2 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
marchew 2 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyzeczka
śmietana 12% 3 łyżki
mortadela 1,5 cm plaster
koper lub natka 2 łyżki
lubczyk po 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat po 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat po 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: kartoflanka z grzybami

Por, cebulę i mortadelę pokrojone w kostkę przesmażyć na patelni. na to wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilkę posmażyć wraz z ziołami, aż zaczną się lekko mazać (trzeba często mieszać). Dolewamy wodę, przyprawiamy Kucharkiem (chyba że zupa zalana jest wywarem z warzyw to wtedy tylko doprawiamy do smaku) dosypujemy słodką paprykę. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do zupy. Następnie kruszymy prawdziwki na malutkie okruchy i również wrzucamy do garnka. Gotujemy wszystko aż ziemniaki zmiękną. Wtedy dodajemy zacierki i śmietanę. Jeszcze chwilkę gotujemy, a całość po rozlaniu na talerze, posypujemy koperkiem albo zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak