Sposób przygotowania

*natka pietruszki, koperek, szczypiorek, bazylia

1 porcja

Do omletu konieczna jest nieduża najlepiej patelnia z nieprzywierającym dnem i z pokrywką. I drewniana szpatułka.

Do miski wbić jajka, dodać mleko, odrobinę soli i posiekane zioła. Mieszać widelcem roztrzepując dokładnie bez przerwy, licząc do 70.
Rozgrzać masło na patelni i gdy się rozpuści wlać przygotowaną mieszankę jajeczną. Smażyć na niedużym ogniu zgarniając ściętą masę do środka patelni tak, aby płynne jajka rozlały się w tym miejscu. Gdy na powierzchni zostanie cieniutka warstwa płynnej mieszanki, patelnię należy przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Pozostawić na kilka minut, aby powierzchnia delikatnie się ścięła. Odkryć i - jeżeli szpatułka jest szeroka - odwrócić nią omlet do góry nogami. Lub zsunąć go na pokrywkę i szybko przykryć nią patelnię. Smażyć tylko chwilkę, po czym złożyć na pół, lub zwinąć i przełożyć na talerz.
Podawać z pieczywem.

Spróbuj również

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Aleksandra45

    uwielbiam omlety
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    są idealna na śniadanko
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię omlety na ostro
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pysznie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    pyszne takie śniadanie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !