Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort malinowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 8 łyżek
żółtka 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżecz
masło 1 kostka
margaryna 1/2 kostki
mleko 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3/4 szkl
maliny świeże 1 kg
galaretka owocowa 1 szt.
woda 4 łyżki (gorąca)
jajko 6 szt.
cukier puder 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort malinowy

CIASTO
Żółtka 6 jaj, cukier puder, i gorącą wodę utrzeć.
Ubić pianę z białek dodając do żółtek na przemian z 6łyżkami mąki, wymieszać ciasto, wyłożyć do tortownicy, upiec w temp.180 stop.przez 30 minut.

KREM
Mleko wymieszać z mąką, ogrzewać do zagotowania.
Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami jajek.
Ucierać dalej dodając do masy przestudzoną papkę mączną.
Przekrajać ciasto na 2 krążki.

Połowę masy wyłożyć na ciasto i w nie wcisnąć równo i gęsto świeże maliny, posmarować małą ilością masy, aby drugi krążek dobrze się przylepił.

Resztą masy posmarować wierzch tortu, znów ułożyć maliny.
Rozpuścić galaretkę, przestudzić, a gdy zacznie gęstnąć, oblać nią maliny, schłodzić ciasto w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 05.09.2011 11:31
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak