Sposób przygotowania

Wodę zagotować z masłem, porcjami wsypywać przesianą mąkę, wyrabiać bez przerwy, aż masa będzie odstawać od rondla.
Gorące ciasto przełożyć do makutry, ucierać, aż masa zbieleje, wbijając po jednym jajku.
Wlać spirytus, dodać cukier.

Z gorącego ciasta formować łyżką nieduże ptysie, układając je na wysmarowanej masłem blasze.
Każdego ptysia smarujemy rozmąconym żółtkiem, piec na złoty kolor, w nagrzanym piekarniku w 190 stop.

Po wystygnięciu, ściąć wierzch podstawy ptysia i napełnić bitą śmietaną, przykryć odciętym ciastem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tetiana

    robiłam to-dobry przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mmmmmmmmmmmmmmm

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !