Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z bitą śmietaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
stopione masło 1/2 szkl
spirytus 1 łyżeczka
woda 1 szklanka
jajko 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bitą śmietaną

Wodę zagotować z masłem, porcjami wsypywać przesianą mąkę, wyrabiać bez przerwy, aż masa będzie odstawać od rondla.
Gorące ciasto przełożyć do makutry, ucierać, aż masa zbieleje, wbijając po jednym jajku.
Wlać spirytus, dodać cukier.

Z gorącego ciasta formować łyżką nieduże ptysie, układając je na wysmarowanej masłem blasze.
Każdego ptysia smarujemy rozmąconym żółtkiem, piec na złoty kolor, w nagrzanym piekarniku w 190 stop.

Po wystygnięciu, ściąć wierzch podstawy ptysia i napełnić bitą śmietaną, przykryć odciętym ciastem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 09.05.2011 10:50
mmmmmmmmmmmmmmm
Tetiana 31.12.2010 12:44
robiłam to-dobry przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak