Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Straciatella

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1\\2 l.
żółtko jajek 4
cukier 4 łyżki
wanilia 1\\2
czekolada 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Straciatella

Mleko zagotuj z laską wanilii Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do tej masy z żółtek wlewaj gorące mleko, cały czas miksując, tylko na małych obrotach.Podgrzewamy chwilkę cały czas mieszając , powinna zgęstnieć. Odstawiamy , studzimy . Zimną masę wymieszaj ze startą czekoladą , tylko połową jej, przełóż do płaskiego naczynia i wstaw do zamrażalki na kilka godzin. Podczas zamrożenia mieszaj kilkakrotnie. Małe foremki keksowe wyłóż folią aluminiową , przełóż lody przykryj z wierzchu biszkoptami. I wstaw do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia i posyp resztą czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena13 14.07.2012 14:48
mmm sama robię ten deser;) zajadam się nim;))
Jaheira11 07.12.2011 22:21
pysznosci
Margo1 21.10.2010 09:30
jak dla mnie jest to pychota
Beata73 20.10.2010 13:21
to jeden z ulubionych deserów
alaaa 07.10.2010 12:11
bardzo lubię,pycha robię podobnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak