Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuszki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
mleko 1 szkl
sól
cukier puder
cukier waniliowy
drożdże 20 g
tłuszcz do smażenia 100 g
olej 2 łyżki
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuszki

Drożdże rozmieszać z cukrem, łyżką mąki, rozprowadzić 3 łyżkami ciepłego mleka.
Resztę mleka wlać we wgłębienie zrobione w mące, posypać mąką, wyłożyć rozczyn i jeszcze raz posypać mąką.
Wyrośnięty rozczyn, razem z jajkami oraz tłuszczem wyrobić łyżką.

Ciasto nie powinno być zbyt gęste, podczas wyrabiania należy dodać kilka łyżek mleka więcej.
Po wyrośnięciu odcinać łyżką nieduże porcje ciasta, kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAŁGORZATA108 06.10.2010 19:40
Już sama nazwa zachęca do spróbowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak