Sposób przygotowania

Drożdże rozmieszać z cukrem, łyżką mąki, rozprowadzić 3 łyżkami ciepłego mleka.
Resztę mleka wlać we wgłębienie zrobione w mące, posypać mąką, wyłożyć rozczyn i jeszcze raz posypać mąką.
Wyrośnięty rozczyn, razem z jajkami oraz tłuszczem wyrobić łyżką.

Ciasto nie powinno być zbyt gęste, podczas wyrabiania należy dodać kilka łyżek mleka więcej.
Po wyrośnięciu odcinać łyżką nieduże porcje ciasta, kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Już sama nazwa zachęca do spróbowania.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !