Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z rodzynkami
Zagotować wodę z 1,5 szkl mleka i 30 g masła, osolić do smaku, wsypać ryż.
Gotować w odkrytym naczyniu, mieszając od czasu do czasu, aż woda wsiąknie w ryż.
Naczynie z ryżem zakryć, zawinąć w papier i w koc, odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Zagotować pozostałe mleko.
Stopione masło wymieszać z mąką, rozprowadzić wrzącym mlekiem, zagotować.
Umyć i osączyć rodzynki.
Ubić pianę z białek.
Wysmarować misę prodiża masłem, wysypać tartą bułką, łącznie z kapturkiem, który należy ustawić pośrodku misy prodiża.
Do utartych żółtek dodać sos mleczny, pianę z białek i rodzynki, wymieszać, wyłożyć do prodiża i zapiec w 190 stop.