Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy-przekładany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

500g mąki
50g drożdży
SZKLANKA MLEKA
5żoltek
100g cukru pudru
150g margaryny
jajko
30gcukru, tluszczu do blachy.
MASA ORZECHOWA:
150g masla lub margaryny
150g cukru pudru
150g orzechów włoskich
rum 25 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy-przekładany

z dwóch łyzek maki, 10łyzek cieplego mleka, 2łyzek cukru zrobic rozczyn i zostawic na 30min az urosnie. Żółtka utrzec z cukrem, polaczyc z rozczynem, pozostala maka, sola. Dokladnie wymieszac Pod koniec wyrabiania dodac roztopiona margaryne. Ciasto podzielic na 2 czesci, rozwalkowac. Jedna czesc ciasta ulozyc na wysmarowanej tluszczem blasze, rozlozyc równomiernie mase orzechowa, przykryc ja pozostalym ciastem i pozostawic do wyrosniecia. Nastepnie posmarowac rozmieszanym jajem, posypac cukrem krysztalem. Piec ok 60min.

Masa orzechowa:
masło utrzec z cukrem i orzechami, wlewajac stopniowo rum.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak