Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwinie w syropie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

4 kg brzoskwiń
litr wody
1 kg cukru
słoiki litrowe :)

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w całości wrzucamy do gotującej wody-po kilkanaście sztuk aby się obgotowały ok 3-5 minut.wyjmujemy i wkładamy następna porcję,w tym czasie wyjęte brzoskwinie obieramy ze skórek-bardzo łatwo odchodzi na gorąco.obrany owoc delikatnie kroimy na pół i wyjmujemy pestkę.nie przejmujemy się tym ze ciężko pestka odchodzi ani tym ze zamiast połówek wychodzą nam rozdziabane ćwiartki-to wszystko ładnie się w syropie zastygnie.
W wilgotne słoiki wkładamy ciasno brzoskwinie ale ich nie ubijamy.
Wkładamy do 3/4 słoika można troszkę mniej lub więcej w zależności ile mamy owoców i zalewy.W miedzy czasie gotujemy 1litr wody z cukrem.
Gorącą wodą z cukrem zalewamy brzoskwinie i zakręcamy słoiki.
Teraz pasteryzujemy.Pasteryzacja trwa ok 15-30 minut w zależności od wielkości słoika ja robię to tak ze na każde 0,5 litra przeznaczam 15 minut.
Pasteryzacja ma wyglądać w ten oto sposób;
garnek z zimna woda-tam układamy słoiki tak aby woda sięgała do ok 2 cm poniżej linii pokrywki . Woda ma wrzeć ale nie bulgotać czyli na małym
ogniu.potem jak już nam pokrywa nabrzmiała zdejmujemy garnek z ognia i albo pozostawiamy słoiki tak jak są do wystygnięcia albo wyjmujemy i odwracamy do góry dnem -w zależności kto jak robi.
Brzoskwinie są pyszne i nie takie mdłe jak z puszki. Są jędrne pyszne i delikatne w smaku.polecam :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak