Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 20 dag
masło 15 dag
cukier 10 dag
miód 2 łyżki
żółtko jajek 4 sztuki
białko 6 sztuk
aromat waniliowy
bakalie 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy

Sparzony, odsączony mak trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dalej ucierać, dodając najpierw żółtka, miód, po łyżce maku, aromat. Ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Przełożyć masę do tortownicy, piec 45 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak