Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruloniki z kurczaka z żółtym ryżem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
feta 125 g
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
ryż 2 szklanki
kurkuma do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ruloniki z kurczaka z żółtym ryżem

Pierś z kurczaka pokroić jak na kotlety- takie nie za duże, roztłuc za pomocą tłuczka do mięsa, przyprawić przyprawa do kurczaka. Fetę pokroić w paski, na każdy kotlecik położyć pasek fety i zawinąć pierś w rulonik. Kotlety powinny być cienkie, wtedy ładnie same się zawiną i nie będzie trzeba ich spinać wykałaczką, jak się jednak rozpadają, to pospinać wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej i układac kotleciki (zawinięciem do dołu-wtedy nie porozpadają się przy smażeniu). Usmażyć po parę minut z każdej strony, potem wyjąć na talerz.
Na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulkę, doprawić ją solą ziołową i pieprzem. Jak się zeszkli wsypać ryż. Smażyć parę minut, aż wsiąknie cały sos powstały wcześniej podczas smażenia kurczaka i wpać pół szklanki wody, jak ryż wypije wodę, dorzucić kurkumę, dokładnie wymieszać i dorzucić paprykę pokrojoną w paski. Chwilkę smażyć i dolać pół szkanki, wody, jak woda wsiąknie w ryż, dolać pół szklanki wody. Dodawać wodę, aż ryż będzie miękki (zależy ile na poczatku było sosu po smażeniu kurczaka). Na gotowy ryż kładziemy ruloniki z fetą. Przykrywamy patelnię i dusimy aż wszystko będzie ciepłe i przeniknie swoimi smakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiurek 19.10.2010 09:14
coś dla mnie;)
Grażyna13 11.10.2010 14:05
Oj, to by mi smakowało :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak