Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wiejskie hot-dogi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3 szklanki mąki tortowej;
1 szklanka ciepłego mleka;
1 łyżeczka soli
5 dkg drożdży;
1 żółtko;2 łyżeczki cukru;
jajko 1 szt.
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: wiejskie hot-dogi

Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem. Do roztartych drożdży dodać jajko, żółtko, olej i mleko. Składniki te wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdżowy. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wówczas należy podzielić je na dwie części. Z każdej części trzeba rozwałkować okrągły placek, który musimy podzielić na osiem trójkątów (jak na rogaliki).Każdy trójkąt należy posmarować ketchupem, położyć słupek żółtego sera i pół cienkiej parówki (można dodać troszkę ogórka kiszonego czy papryki). Ciasto zawijać na kształt rogalika. Bułeczkę należy posmarować białkiem i posypać ziołami (np. prowansalskie). Piec w temperaturze 1800C do chwili, aż się zrumienią

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak