Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kawowa pana cota

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

15 g żelatyny
600 ml śmietanki 30% lub 36%;
50 g cukru pudru
4 łyżki likieru kawowego;
150 ml mocnej kawy;

Przepis i sposób przygotowania na: kawowa pana cota

Śmietankę i cukier podgrzewamy w niedużym garnku, uważając, by nie doprowadzić jej do wrzenia.Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wodą i zostawiamy na 5 minut, by napęczniała. Do gorącej śmietany dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec wlewamy kawę i likier kawowy, mieszamy i odstawiamy z ognia. Foremki na babeczki oblewamy zimną wodą i napełniamy powstałą masą. Chłodzimy, dopóki nie stężeje (min. 4 godziny). Przed podaniem formę zanurzamy w gorącej wodzie i wyjmujemy galaretki .
Można polać sosem czekoladowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 30.01.2013 12:25
ale pyszny musze wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak