Sposób przygotowania

PAPRYKĘ ZACZYNAMY ROBIĆ WIECZOREM.Papryki umyć i całe , bez obierania włożyć do rękawa do pieczenia. Włożyć na brytfankę . Rozgrzać piekarnik do temp. 200 C. Włożyć papryki do piekarnika, ustawić minutnik na 15 minut. Jak zadzwoni wyłączyć piekarnik,nie wyjmować papryki , ma ostygać powoli w piekarniku. Rano wyjąć papryki z rękawa. Powstały sos można zamrozić celem późniejszego dodania go do np. gulaszu czy lecza. Usunąć z papryk gniazda nasienne - powinny teraz wyjść niemal same. Przeciąć papryki wzdłuż i ostrożnie usunąć skórkę, która z pieczonych papryk odchodzi bardzo łatwo. Gotowe \"filety\" paprykowe pokroić w paski. Przygotować zalewę. Połączyć olej słonecznikowy z oliwą z oliwek. Nie podaję proporcji, bo wszystko zależy od ilości papryki, która zostanie po odfiletowaniu oraz gustu. Ja np. nie przepadam za dużą ilością oliwy. Dodać do oleju z oliwą porwane na małe kawałeczki zioła. Można dodać posiekany ząbek czosnku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !