Sposób przygotowania

Mlecz wypłukaj, zalej 1 litrem wody, pokrój jedną cytrynę -całą, ze skórką - pokrój na kawałki. Gotuj ok 15 min.
Następnie przelej przez sito ów wygotowany mlecz, i pozwól by swobodnie ściekł do garnka. Może postać tak zarówno krótko jak i długo :) Choć z praktyki wiem, że najlepiej jak się całkowicie wystudzi. Po odcedzeniu główki wyrzucamy, a wywar stawiamy na mały ogień, dodajemy do niego 1 kg cukru i gotujemy 1 godz i 45 min. Po tym czasie wciskamy do powstałego syropu sok z drugiej cytryny (ale teraz już sam sok) i gotujemy jeszcze 15 min. Następnie gorący wlewamy do słoiczków, od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !