Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SYROP NA KASZEL

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 kg cukru
250 główek mlecza
1 l wody, 2 cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: SYROP NA KASZEL

Mlecz wypłukaj, zalej 1 litrem wody, pokrój jedną cytrynę -całą, ze skórką - pokrój na kawałki. Gotuj ok 15 min.
Następnie przelej przez sito ów wygotowany mlecz, i pozwól by swobodnie ściekł do garnka. Może postać tak zarówno krótko jak i długo :) Choć z praktyki wiem, że najlepiej jak się całkowicie wystudzi. Po odcedzeniu główki wyrzucamy, a wywar stawiamy na mały ogień, dodajemy do niego 1 kg cukru i gotujemy 1 godz i 45 min. Po tym czasie wciskamy do powstałego syropu sok z drugiej cytryny (ale teraz już sam sok) i gotujemy jeszcze 15 min. Następnie gorący wlewamy do słoiczków, od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 06.10.2010 10:27
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak