Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać pokroić w plasterki. Cebule obierać i drobno pokroić . Boczek wędzony pokroić w kostkę. Śledź solony wymoczyć, wysuszyć i pociąc w ukośne paski. Koperek umyć i posiekać. Masło rozgrzać na patelni dodać boczek wędzony, cebulę i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Naczynię żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki wymieszac z przysmażoną cebulą i boczkiem doprawić solą i pieprzem Połowe ziemniaków wsypywać do formy. Na ziemniaki ułożyć śledzie posypać koperkiem . Drugą połowę ziemniaków przykryć śledzia, posypywać koperkiem jeszcze raz doprawić solą i pieprzem .Całość zalać śmietaną . Zapiekankę wstawić do piekarnika. Piec w tem 200 stopni około 45 minut.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    pięknie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !