Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos -\"opróżniacz lodówki\"

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3/4kapusty słodkiej
marchew
koncentrat pomidorowy
cząber
tymianek
2małe cebule
resztki wędlin
2liście laurowe
ziele angielskie

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos -\"opróżniacz lodówki\"

Po surówce została większość kapustki a zmarnować się nie może stąd te powiedzmy 3/4.Poszatkowaną zalać wodą(przyznam się,że z braku czasu użyłam rozdrabniacza:) ).Dorzucić kostkę na żeberkach i gotować do miękkości(ok 25min?).Pokrojoną kiełbaskę i inne wędliny(u mnie resztki schabu pieczonego i polędwicy)podsmażyć na leju,dodać cebule pokrojone.Do kapusty dodać liście,ziele,wędliny podsmażone,pokrojoną marchewkę i dusić na małym ogniu kolejne kilkanaście min(woda w większości odparowuje),Dodać zioła,przyprawę,pieprz(soli w sumie nie trzeba,przyprawa jest słona sama w sobie).Na końcu koncentrat(ok2łyżeczki),wymieszać i poddusić kilka min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa111 06.10.2010 12:53
Robię bardzo podobnie,można zużyć resztki wędlin które zawsze znajdują się w lodówce
polly66 06.10.2010 07:45
jak zwykle zapomniałam-dla smaku odrobinę cayenne jak ktoś lubi oczywiście;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak