Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie koperkowym :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kawałek selera ( wielkości małej marchewki ) ,1/3 pora,2 liście laurowe,4 ziela angielskie
2 łyżki masła,2 łyżki soku z cytryny,Szczypta soli,Szczypta cukru,½ szklanki pokrojonego koperku
rosół z kury 1 szt.
woda 1 l
śmietana kremówka 1 szklanka
mąka 3 łyżki
udka z kurczaka 4 szt.
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie koperkowym :

Delikatne danie z gotowanego kurczaka w sosie.
Mięso i oczyszczone warzywa zalać wodą . Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kostkę bulionową .Gotować na małym gazie 45 minut. Wyjąć mięso i warzywa , a wywar przecedzić. Mięso obrać z kości , skór i chrząstek. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić koper i dusić mieszając 2 minuty. Wsypać mąkę .Rozmieszać. Wlać śmietankę i tyle bulionu by powstał gęsty- kremowy sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą cukrem. Włożyć mięso i podgrzać.
Podawać z ryżem na sypko i marchewka z groszkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 01.02.2012 19:44
fajne
olkaaa 15.12.2011 07:43
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak