Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sztukamięs wg mojej Teściowej :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

0,5 kg antrykotu ( rostbefu , pręgi, ),0,5 kości wołowych,4 marchewki,2 pietruszki
1 łyżka Przyprawa do zup Kucharek- w płynie ,6 średnich ziemniaków , 1 litr wody
seler 1/2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 4 szt.
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sztukamięs wg mojej Teściowej :

Dawniej jedno z popularniejszych dań . Dziś trochę mniej gotowane .Występuję w wielu odmianach . Z sosem chrzanowym, musztardowym, koperkowym lub w rosole .
Umyte kości włożyć do garnka i zalać zimną wodą, osolić . Gotować 30 minut . Mięso umyć i oczyścić z błon ( ja wolę mięso chude nie przerośnięte )włożyć do wrzącego wywaru . Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie , dodać 1 łyżkę maggi . Gotować ok. 45 minut . Włożyć warzywa i dalej gotować 15 minut. Po tym czasie wyjąć kości i włożyć całe ziemniaki. Cały czas gotować aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć mięso , warzywa , ziemniaki z wywaru . Podawać mięso obłożone warzywami ( bez cebuli ) i ziemniakami polane odrobiną wywaru . Do tego podawać chrzan ( Np. chrzanem jabłkowym ) lub sos chrzanowy .

Wywar z gotowania użyć na zupę .
Tego by ziemniaki gotować w wywarze razem z mięsem nauczyła mnie moja Teściowa ( pochodziła z Warszawy ). Nie wiem czy jest to jej pomysł czy wzięła to z jakiegoś starego przepisu. W każdym razie tak ugotowane ziemniaki są bardzo smaczne i pasują do gotowanej wołowiny .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 05.02.2012 15:17
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak