Sposób przygotowania

Pracochłonna . Wykwintna . Smaczna .
Szczupaka oskrobać , wypatroszyć . Umyć . Wyciąć filety . Ugotować wywar z głowy, kręgosłupa i ości szczupaka, warzyw, 1 cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych, goździka , szczypty soli i ok. 1 ½ litra wody . Filety szczupaka zmielić . Bułkę namoczyć w mleku , odcisnąć . Wymieszać mięso , namoczoną bułką , bułką tartą , zeszkloną na oliwie cebulą , przyprawami , żółtkami i ubitą piana z białek .Lnianą ściereczkę wysmarować masłem . Włożyć masę mięsną na ściereczkę , ściśle zawinąć. Związać końce .Włożyć do garnka . Zawiesić w wywarze podwiązane do drewnianej łyżki . Gotować na małym gazie przez 1 godzinę .Wyjąć . Rozwinąć . Pokroić w plastry . Podawać na ciepło z sosem chrzanowym lub koperkowym .
Tak przygotowaną roladę można również zalać galaretą przygotowaną na wywarze
Z gotowania rolady.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !