Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, Groszek odsączyć z zalewy, dwie łyżki odłożyć do dekoracji, pozostały zmiksować na jednolitą masę. Dwie łyżki masła utrzeć, wbijając kolejno po jednym żółtku, dodać puree groszkowe, dosypać kaszę manną i wymieszać. Na koniec przyprawić pieprzem, solą i cukrem.
Małe foremki wysmarować resztą masła, wysypać tartą bułką. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno na pianę i delikatnie połączyć z masą groszkową.
Foremki napełnić masą, wstawić do dużej brytfanny wypełnionej wrzącą wodą (woda powinna sięgać do połowy foremek). Brytfannę przykryć, wstawić do piekarnika i piec na parze przez około 40 minut w temp. 200 stopni.
Śmietanę połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać bazylię, wymieszać. Tymbaliki wyłożyć z foremek na półmisek, ostudzić, wierzch przybrać całymi ziarenkami groszku i polać sosem pomidorowym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !