Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek wołowy z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa
masło 20 gram
marchew 225 gram
pieczarki 2 szt
mąka pszenna
Majeranek suszony Prymat
wywar wołowy 425 ml
pieczeń wołowa 340 gram
kruche ciasto 340 gram
jaja
Cebulka perłowa marynowana Smak 225 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Placek wołowy z warzywami

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy. Wsypujemy mąkę, majeranek i pieprz. Niewielkimi porcjami wlewamy wywar wołowy, ciągle mieszając. Dodajemy wołowinę i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie przekładamy do dużego, żaroodpornego naczynia. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Zwilżamy krawędź foremki wodą i oklejamy ją wyciętym paskiem ciasta. Zwilżamy wodą i przykrywamy mięso ułożone na dnie naczynia owalem ciasta. Dokładnie sklejamy brzegi. Nadmiar cista odcinamy. Smarujemy placek ubitym jajkiem i robimy w środku małą dziurkę, żeby podczas pieczenia wydobywała się przez nią para. Placek wkładamy do piekarnika na 30 minut. Podajemy z surówką i chlebem pełnoziarnistym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak