Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy. Wsypujemy mąkę, majeranek i pieprz. Niewielkimi porcjami wlewamy wywar wołowy, ciągle mieszając. Dodajemy wołowinę i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie przekładamy do dużego, żaroodpornego naczynia. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Zwilżamy krawędź foremki wodą i oklejamy ją wyciętym paskiem ciasta. Zwilżamy wodą i przykrywamy mięso ułożone na dnie naczynia owalem ciasta. Dokładnie sklejamy brzegi. Nadmiar cista odcinamy. Smarujemy placek ubitym jajkiem i robimy w środku małą dziurkę, żeby podczas pieczenia wydobywała się przez nią para. Placek wkładamy do piekarnika na 30 minut. Podajemy z surówką i chlebem pełnoziarnistym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !