Sposób przygotowania

Szynkę drobno pokroić, a następnie zemleć. Żelatynę rozpuścić w 1 i 1/4 szklanki gorącej wody. Gdy przestygnie połączyć z winem. Następnie połowę przelać do drugiego naczynia, resztę połączyć z szynką.
Masło utrzeć na pianę, po czym powoli dodawać szynkę z żelatyną. Z pomidorów usunąć pestki, miąższ pokroić w drobną kostkę. Kawałki pomidorów wymieszać z masą szynkową.
Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z musem szynkowym, po czym doprawić do smaku pieprzem i solą.
Dno 6 foremek pokryć cienką warstwą galaretki. Gdy trochę zastygnie, galaretką oblać boki foremek, zostawiając 6 łyżeczek. Do foremek nałożyć mus szynkowy, zalać pozostałą galaretką. Foremki z galaretką wstawić na 6 - 12 godzin do lodówki. Przed wyłożeniem zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Mus przełożyć na półmisek, który wcześniej możemy ozdobić np. natką pietruszki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !