Przepis i sposób przygotowania na: mus z szynki i pomidorów
Masło utrzeć na pianę, po czym powoli dodawać szynkę z żelatyną. Z pomidorów usunąć pestki, miąższ pokroić w drobną kostkę. Kawałki pomidorów wymieszać z masą szynkową.
Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z musem szynkowym, po czym doprawić do smaku pieprzem i solą.
Dno 6 foremek pokryć cienką warstwą galaretki. Gdy trochę zastygnie, galaretką oblać boki foremek, zostawiając 6 łyżeczek. Do foremek nałożyć mus szynkowy, zalać pozostałą galaretką. Foremki z galaretką wstawić na 6 - 12 godzin do lodówki. Przed wyłożeniem zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Mus przełożyć na półmisek, który wcześniej możemy ozdobić np. natką pietruszki.