Sposób przygotowania

Ryby oczyścić z łusek, odciąć głowy i płetwy, wypatroszyć nie przecinając brzuchów, umyć. Odciąć ogony, tuszki pokroić na dzwonka. Jedną cebulę, marchewki i seler obrać, umyć, zalać wodą, dodać sól, pieprz i ziele angielskie, zagotować. Włożyć głowy i ogony, gotować godzinę na małym ogniu.
Bułki namoczyć w mleku, osączyć. Cebulę obrać, pokroić. Białka ubić na pianę. Mięso z głów i ogonów obrać ze skóry i z ości, zemleć z bułką i cebulą, dodać żółtka, migdały, rodzynki, natkę, sól, pieprz i pianę z białek, wymieszać.
Dzwonka wypełnić farszem, delikatnie ułożyć na jarzynach, gotować 30 minut na małym ogniu. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Rybę wyjąć, ułożyć na półmisku.
Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wywar przecedzić, dodać, sok z cytryny i żelatynę, wymieszać. Ścinającą się galaretką zalać rybę, odstawić na 2 godz. do zastygnięcia.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !