Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karp faszerowany w galarecie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp 2 po 1 kg każdy
cebule 2 szt.
swler 1/2 szt.
marchewka 2 szt.
sól, pieprz
ziele angielskie
czerstwe bułki 2 szt.
mleko 3/4 szkl.
jajko 2 szt.
posiekana natka 3 łyżki
płatki migdałowe 2 łyżki
sok z cytryny
rodzynki 2 łyżki czubate
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: karp faszerowany w galarecie

Ryby oczyścić z łusek, odciąć głowy i płetwy, wypatroszyć nie przecinając brzuchów, umyć. Odciąć ogony, tuszki pokroić na dzwonka. Jedną cebulę, marchewki i seler obrać, umyć, zalać wodą, dodać sól, pieprz i ziele angielskie, zagotować. Włożyć głowy i ogony, gotować godzinę na małym ogniu.
Bułki namoczyć w mleku, osączyć. Cebulę obrać, pokroić. Białka ubić na pianę. Mięso z głów i ogonów obrać ze skóry i z ości, zemleć z bułką i cebulą, dodać żółtka, migdały, rodzynki, natkę, sól, pieprz i pianę z białek, wymieszać.
Dzwonka wypełnić farszem, delikatnie ułożyć na jarzynach, gotować 30 minut na małym ogniu. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Rybę wyjąć, ułożyć na półmisku.
Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wywar przecedzić, dodać, sok z cytryny i żelatynę, wymieszać. Ścinającą się galaretką zalać rybę, odstawić na 2 godz. do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak