Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek Morelowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dkg
palma 15 dkg
cukier puder 10 dkg
żółtko jajek 1 sztuka
dżem morelowy 3/4 słoik
migdały 10 dkg
skórka z pomarańczy lub limonki
otarta skórka z cytryny
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek Morelowy

Z mąki, cukru, palmy, żółtka i otartej skórki cytryny przygotować ciasto, nie wyrabiając zbyt długo, wstawić na godzinę do lodówki. Następnie oddzielić z ciasta 1/3 część, resztę pokroić w plastry o grubości 1/2 cm, ułożyć podłużny placek, zagniatając palcami miejsca złączenia. Z reszty ciasta taczać wałeczki średnicy 1 cm, ułożyć w koło, smarując brzeg białkiem naciąć wierzch wałeczka w ukośną kratkę, posmarować białkiem i podpiec w gorącym piekarniku przez 5-7 minut. Dżem morelowy wymieszać ze zmielonymi migdałami, rozłożyć na podpieczonym kruchym placku, posypać drobniutko pokrojoną skórką pomarańczy, wstawić do niezbyt gorącego piekarnika i podsuszyć. Mazurek krajać w wąskie ciasteczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak