Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać w niewielkiej części wody. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, 2 łyżki oliwy, wymieszane drożdże i 150 ml wody. Zagnieść ciasto i wyrabiać je dodając stopniowo pozostałą wodę. Może się zdarzyć, że nie będzie potrzeba tyle - i zostanie nam łyżka bądź dwie... Wszystko zależy od wilgotności mąki. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Powinno być miękkie i elastyczne. Wsadzić z powrotem do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie plasterki boczku pokroić na paski szerokości 1,5 cm, a te z kolei w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu - z nieprzywierającym dnem - i delikatnie zrumienić. Zdjąć z ognia i wystudzić. Cebulę obrać i drobno pokroić - używam białej, łagodnej cebuli, która po upieczeniu robi się delikatnie słodkawa. Jej ilość zależna jest od naszych gustów - można dać mniej, jeśli za nią nie przepadamy.
Wyrośnięte ciasto wyjąć i jeszcze raz zagnieść dodając posiekane zioła, boczek i cebulę. Trochę gorzej się będzie to robiło, ale uda się. Uformować z ciasta kulę i przełożyć ją na natłuszczoną blachę. Rękami rozklepać na okrągły placek grubości ok. 1 cm. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200°C. Wyrośnięty chlebek posmarować resztą oliwy i wsadzić na 15-20 minut do piekarnika. Wyjąć i pokroić na trójkątne kawałki.
Focaccia najlepsza jest gorąca. Zresztą... nie wiem jak smakuje zimna, bo nie ma szans na to, aby przestygła za bardzo.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    focaccie sa swietne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Fajny pomysł :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Aniunia773

    ciekawe
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    pyszna odmiana dla zwykłego chleba
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajny chlebko-placek :D
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    bardzo ciekawy przepis, nie znany mi dotąd :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !