Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cykoria po belgijsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cykorie 4 szt.
plastry szynki 4 szt.
sok z cytryny
żółty ser 10 dag
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
szklanka śmietany
serek topiony
bulion 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: cykoria po belgijsku

Cykorie oczyść, wytnij gorzkie głąbki i wrzuć do posolonego wrzątku, zakwaszonego sokiem z cytryny i lekko posłodzonego. Gotuj ok. 20 minut. Dobrze osącz.
Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę. Mieszając, powoli dolewaj bulion, a następnie śmietanę. Wszystko zagotuj. Dodaj drobno pokrojony serek i mieszaj, aż się stopi. Sos dopraw.
Każdą cykorię owiń plastrem żółtego sera i plastrem szynki.
Do naczynia żaroodpornego nalej trochę sosu. Na nim ułóż cykorie, posyp pozostałym startym serem. Zapiekaj ok. 20-30 minut w temp. 200.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 01.08.2011 17:18
ciekawe
Krystyna32 16.04.2011 07:52
extra przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak