Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakalandia

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Bakalandia

Ciasto:

Jaja 4 sztuki
Cukier 10 dag
Mąka 3 łyżki
Kakao 2 łyżki
Soda oczyszczona szczypta

Syrop:

Cukier ½ szklanka
Woda 1 szklanka
Jabłka ½ kg

Masa:

Galaretka 2 opakowania
Wiśnie smażone ½ szklanka
Rodzynki ½ szklanka
Orzechy ½ szklanka
Skórka pomarańczowa 3 łyżki

Krem:

Mleko ½ l
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Cukier 4 łyżki
Mąka 2 łyżki
Budyń waniliowy 2 łyżki

Masło 1 kostka
Orzechy 15 dag

Przygotowujemy syrop: cukier i wodę zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, mieszamy i odcedzamy.
W 3 szklankach wody rozpuszczamy galaretki, dodajemy jabłka, wiśnie oraz pozostałe składniki masy.
Jajka ubijamy stopniowo dodając pozostałe składniki ciasta. Pieczemy ciasto, a na wierzch wylewamy masę bakaliową.
Składniki kremu zagotowujemy. Dodajemy utartą kostkę masła. Delikatnie mieszamy i dodajemy mielone orzechy sparzone mlekiem. Krem nakładamy na placek bakaliowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak