Sposób przygotowania

Ciasto:

Jaja 7 sztuk
Cukier 1 szklanka
Kakao 2 łyżki
Proszek do pieczenia 1 łyżka

Z białek ubijamy pianę. Dodajemy cukier i po 1 żółtku. Składniki sypkie mieszamy i dodajemy do ubitych jaj. Po upieczeniu przekrawamy ciasto na połowę.

Placek środkowy:

Orzechy siekane 25 dag
Białka 5 sztuk
Cukier 25 dag
Miód sztuczny 1 łyżka
Mąka pszenna 1 łyżka
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Proszek do pieczenia 1 łyżka

Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier – ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki. Suszymy w piekarniku około 1 godzinę.

Masa:

Mleko ½ l
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Żółtka 5 sztuk
Cukier 20 dag
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Masło 30 dag
Kakao 3 łyżka
Wiśnie w syropie

Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Masę dajemy na gotujące się mleko, gotujemy krem. Studzimy. Dodajemy utarte masło, pod koniec kakao i wiśnie. Tort naponczować i przełożyć masą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !