Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąka 30 dag
Żółtka 3 sztuki
Margaryna 15 dag
Śmietana 2 łyżki
Cukier puder 6 dag

Masa śmietanowo-jajeczna

Śmietana ¼ l
Jaja 3 sztuki
Cukier 12 dag
Mąka 4 dag
Jagody 1 l
Cukier ½ szklanka

Z mąki, żółtek, margaryny, śmietany, cukru pudru zagnieść ciasto. Przełożyć na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę i piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Masa: żółtka utrzeć z 6 łyżeczkami cukru, dodać śmietanę, wymieszaną z mąką, 6 białek ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Połączyć delikatnie obie masy. Na podpieczony placek wsypać jagody wymieszane z ½ szklanki cukru. Przykryć masą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !