Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec

Ciasto:

Mąka ½ kg
Żółtko 1 sztuka
Cukier 20 dag
Margaryna 1 kostka
Jaja 2 sztuki
Miód 2 łyżki
Mleko 2 łyżki
Soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki

Krem:

Margaryna 12 dag
Masło 12 dag
Budyń śmietankowy 1 opakowanie
Kawa rozpuszczalna 2 łyżki
Cukier puder 15 dag

Polewa:

Orzechy włoskie 30 dag
Cukier 10 dag
Margaryna 10 dag
Miód 2 łyżki

Ciasto: sodę rozpuścić w mleku, połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i upiec na jasnozłoty kolor.

Wszystkie składniki polewy zagotować.

Rozwałkować drugą część ciasta, przenieść do tortownicy, wylać na nią polewę z orzechów i piec.

Kawę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka niż podanej na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem na pianę. Ucierając dodawać stopniowo ostudzoną kawę i budyń. Na placek z orzechami nałożyć krem, nakryć drugim plackiem. Ciasto można posypać cukrem pudrem, oblać polewą, naponczować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak