Sposób przygotowania

Ciasto:

Jaja 12 sztuk
Cukier puder 2 szklanki
Mak 2 szklanki
Orzechy ½ szklanka
Migdały kilka sztuk
Olejek waniliowy
Bułka tarta 1 łyżka

Mak sparzyć, zmielić dwa razy. Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać zmielone orzechy, migdały , olejek. Ciągle mieszając, dodawać zmielony mak. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypać szklankę cukru. Wymieszać delikatnie z bułką tartą i piec, gdy wystygnie przekroić na dwa krążki.

Krem:

Żółtka 3 sztuki
Cukier puder 2 łyżki
Masło 30 dag
Sok z cytryny 1 sztuka
Koniak 1 łyżka

Masło utrzeć na puch z dwoma łyżkami cukru i ucierając dodawać 2 żółtka, alkohol, sok z cytryny. Postawić w chłodnym miejscu, aby krem stężał, przełożyć krążki.


Lukier:

Białka 2 sztuki
Cukier puder 2 szklanki

Z białek i cukru utrzeć gesty krem. Polać wierzch i boki tortu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !