Sposób przygotowania

Biszkopt:

Jaja 4 sztuki
Mąka 1 szklanka
Cukier puder ½ szklanka
Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Krem:

Masło 2 kostki
Jaja 2 sztuki
Żółtka 2 sztuki
Cukier puder 20 dag
Ananasy 1 puszka
Gorzka czekolady 1 tabliczka
Rodzynki 5 dag
Orzechy 5 dag

Żółtka na biszkopt utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać 4 łyżki gorącej wody oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Upiec biszkopt w temperaturze 160 stopni. Gdy ciasto ostygnie przekroić na 3 krążki.

Krem: jaja i żółtka utrzeć z cukrem. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodać po łyżce ubitych jaj. Gotowy krem podzielić na dwie części.
Jedną wymieszać z drobno pokrojonym i starannie osączonym ananasem.
Drugą z pokruszoną czekoladą. Przełożyć krążki najpierw ciemną, potem jasną masą. Wierzch tortu oblać polewą czekoladową i udekorować.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Ale śliczny!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    elegancka dekoracja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !