Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapleśniak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
jaja 5 sztuk
palma 25 dag
śmietana 2 łyżki
kakao 2 łyżki
dżem z czarnej porzeczki 2 łyżki
proszek do oieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapleśniak

Białka ubić na pianę, początkowo bez cukru, później dodając połowę szklanki cukru. Żółtka z pozostałym cukrem oraz masłem utrzeć na jednolitą masę, pod koniec ubijania dodać śmietanę i całość dobrze wymieszać. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść. Podzielić na trzy części. Jedną z nich rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy tak aby ciasto wypełniało powierzchnię dna. Na cieście rozsmarować równą warstwą dżem. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażalnika. Do trzeciej dodać kakao i dobrze wyrobić. Ciasto skubać palcami i rozkładać na powierzchni dżemu. Na to rozprowadzić równą warstwą pianę z białek. Wyjąc ciasto z zamrażalnika i również skubać palcami na warstwę piany. Wstawić do gorącego piekarnika, piec w temp 120 stopni przez około jednej godziny. Posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak